:: Vándorgyűlés

Energiagazdálkodási
Tudományos Egyesület
Hőszolgáltatási Szakosztály

17. Távhő Vándorgyűlés
Bonyhád, 2002. szeptember 24-25.

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (1055 Budapest, V. ker. Kossuth tér 6-8.) 2002. szeptember 24-25-én rendezte meg a 17 .Távhő Vándorgyűlését.

Bonyhád városa 2002-ben ünnepelte várossá nyilvánításának 25. évfordulóját. A bonyhádi Távhőszolgáltatás 25 éves, míg a „FŰTŐMŰ” KFT. 10 éves volt ebben az évben.

Nagy megtiszteltetésünkre az ETE Hőszolgáltatási Szakosztálya a 17. Távhő Vándorgyűlés helyszínéül Bonyhád városát választotta, társrendezőnek felkérte a „FŰTŐMŰ” KFT-t.

A 17. Távhő Vándorgyűlésen két fő témacsoport köré kérték fel az előadókat:

  • Gázmotorok a távhőtermelésben

  • A távhő kapacitások jobb kihasználása. A távhő - piac bővítésének eszközei. Versenyképes távhő.

A távhőszolgáltatásban dolgozók és a távhőt igénybe vevők egyaránt érdekeltek a biztonságosabb, a korszerűbb, a megfizethetőbb és a környezetbarátibb hőtermelés megvalósításában. Bonyhádon igyekeztünk – a lehetőségeinkhez mérten – élen járni a távhő korszerűsítésében és a Gázmotor telepítésében egyaránt.

Két évvel ezelőtt – 2000. évben – pályázat útján választották ki a bonyhádi távhőszolgáltatás és az egyedi hőellátásos intézmények szinte összes elemének korszerűsítésére vállalkozók közül a legjobbnak ítélt jelentkezőt.

A 2000-ben végrehajtott Honeywell ESCO program révén szinte minden lakás hőleadói egyedileg szabályozhatóvá váltak, termosztatikus szelepek felszerelésével.

A lakások fűtési hőfelhasználását párolgásos elven működő költségosztók (német Techem típusú) felszerelésével rögzítjük.

Az egy hőközponthoz tartozó épületek egy fűtési idény alatti fűtési hőfelhasználását és annak költségeit a megkötött szerződések alapján a Techem KFT. osztja szét az érdekelt fogyasztók között. A fűtési idény alatt a Fogyasztóink az előző évi felhasználásuk alapján fűtési hődíj előleget fizetnek. Az április végi, vagy május hónapi leolvasást követően történik meg az elszámolások elkészítése.

Az elkészült rendszer révén a Fogyasztóink érdekeltté váltak a hőenergia megtakarításában . Az első fűtési idényben, de a további kettőben is jelentős megtakarításokat értek el Fogyasztóink. A korszerűsítés utáni első – a 2000/2001-es – fűtési idényben a takarékosságnak köszönhetően 6 millió forint nettó hődíj megtakarítást értek el fogyasztóink, amely összeget jóváírtuk számláikban. A következő fűtési idényben már ezen összeget be sem kellett fizetniük, mert mindig az előző évi hőfelhasználás a következő év Bázis adata.

Úgy ítéljük meg, hogy a Fogyasztóink döntő többsége sikeresnek tartja a korszerűsítéseket, a korábbi átalánydíjas számlázásnál jobbnak és igazságosabbnak tartják a mért hődíj elszámolásokat.

A jogi és közgazdasági feltételek 2001. évi változása révén lehetőség mutatkozott a kapcsolt-energia előállításának megvalósítására Bonyhádon. Több éve próbáltuk elérni, hogy a Bonyhád, Fáy lakótelepi Fűtőmű területén GÁZMOTOROS Kiserőmű létesüljön.

A 17. Távhő Vándorgyűlésre a vártnál többen jelentkeztek, ami több okra is visszavezethető, de a legfőbb ok feltétlenül a választott témák aktualitása volt.

Dr. Kaderják Péter
előadása

A két napos rendezvényt az időjárás nem fogadta ugyan kegyeibe, szinte végig esett az eső, amelynek ellenére a vendégeink szinte hiánytalanul megérkeztek Bonyhádra. A rendezvény fő védnöke Dr. Kaderják Péter elnök úr volt (Magyar Energiahivatal) , aki egyben a nyitó előadást is tartotta az első napon. A szakmai és kulturális program helyszíne a Művelődési Központ volt. Az intézmény vezetőinek és dolgozóinak az előkészületek és a lebonyolítás során végzett munkáját ezúton is köszönjük.

Az első napi szakmai programot követően vendégeink többsége részt vett a Völgységi Múzeumban egy tárlatvezetésen, amelyet Szőts Zoltán igazgató úr tartott, akinek most is köszönjük a közreműködését. Nagyon tetszettek a kiállítások a vendégeinknek.

Nagy sikert aratott a kulturális program, amelynek során bonyhádi énekkarok és együttesek mutatták be színvonalas műsorszámaikat. A rendezvény fő szervezője Kovács Gábor úr volt, aki az előzetes egyeztetések és a lebonyolítás során kiváló munkát végzett, amit nagyon köszönünk. A kulturális program levezető konferálója Ménesi János úr volt. A kulturális program során fellépők színvonalas előadásait ezúton is köszönjük.

Az első nap zárásaként a Rittinger Hotel és Étterem előtti téren a Danubiana Bt. munkatársa – Csegezy Szilárd úr – bor ismertetéseket tartott, kóstolóval egybekötötten, amely osztatlan sikert aratott. A kellően „kiéheztetett” vendégeink állófogadáson vehettek részt, ahol az étterem főszakácsának közreműködésével kiváló ételek közül válogathattak. A vendégek elszállásolását Bonyhádon és környékén szerveztük meg.

A második nap szakmai programja a kiadós reggeliket követően 9:00 órakor kezdődött, amely délután 14:00 óráig tartott.

A 17. Távhő Vándorgyűlés szakmai és egyéb szempontból is jól sikerült, vendégeink városunkról és az itt élő emberek tehetségéről, munkájáról rövid, de élményekben gazdag, áttekintést nyertek. Vendégeink az elutazás előtt nem szűkölködtek az elismerésük és köszönetük kinyilvánításában.